1951 hade Sverige 869 000 människor som sysselsatte sig med jordbruk. 2003 hade den siffran sjunkit till 168 000. Vi blir allt fler människor i Sverige men likväl färre som jobbar i direkt kontakt med jorden, med maten vi alla är beroende av. Färre människor i jordbruket innebär färre händer för ogräsrensning och andra utryck för omsorg. Det är arbete som ersatts med fossila bränslen, konstgödsel och bekämpningsmedel. Resultatet är att jordbruket gått från en vital del av hållbarhet till en något som ofta belastar ekosystemen. Vi tror att den absolut viktigaste åtgärden för att hitta tillbaka till en hållbar relation till naturen är att få fler människor kopplade till maten och jorden. Det är också det som är ambitionen med Goda hem!
Det är hög tid att sudda ut gränsen mellan stad och land. En stor del av befolkningen bor i städerna vilket inte bara gör det nödvändigt att producera mat där utan också möjligt att producera mat enligt regenerativa metoder utan fossila bränslen, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Urbana gårdar är helt avgörande för att bryta städernas nuvarande behov av långväga transporter av näring och öka dess självförsörjningsgrad. Men potentialen i städerna är bra mycket större än de urbana gårdarna! På Uppsalas villatomter finns prima jordbruksmark som skulle kunna generera bra mycket mer frukt och grönt än vad Uppsalaborna konsumerar och samtidigt bygga matjord, lokala ekonomier och inte minst biodiversitet helt utan externa insatsmedel. Dessa villatomter kan därtill generera ägg, mjölk och honung för att nämna några produkter. Det pratas idag mycket om att förändra matsystemet och det vackra är att det kan göras utan att extrahera mer resurser, utan mer forskning och utredningar. Vad som istället behövs är engagemang, konkreta exempel och att de med kunskap om hur det ska gå till delar med sig av insikter och lärdomar till de som vill förändra sin relationen till naturen.
Det är exakt det vi vill bidra till och det är därför som vi jobbar med konceptet Goda hem. Syftet med vårt Goda hemarbete är att utbilda och engagera kring den enskilt kraftfullaste handlingen för att bidra till ett hållbart samhälle - att bygga en relation till allt mellan maskarna i jorden och fåglarna bland träden och samtidigt se till att producera ett överflöd av näringsrik mat till familjen och grannskapet. Tänk om gräsmattorna i Sveriges villaförorter skulle dingla med frukt, ryka från komposten, få ens smaklökar att saftas till doften av härliga äppelkakor bakade på egna ägg, smör och äpplen. Tänk om dessa villaförorter skulle låta av kvittrande fåglar, getter och barn som skrattar när de mumsar jordgubbar från matskogen. Det är komponenterna av ett Gott hem, det är fundamenten som vi tror bygger relationer, som bygger relationer tills dess vi åter funnit vår plats i de lokala ekosystemen. Häng med, låt dig inspireras och inspirera andra så bygger vi den nya versionen av Egnahemsrörelsen, en som fokuserar på det goda livet och den vackra morgondagen.
Goda hem
Kika på vår Youtubekanal!
På Godahemkanalen laddar vi kontenuerligt upp material på temat Goda hem. Har du tankar och idéer på var vi kan hitta Godahemmare som utmanar normer får du mer än gärna höra av dig här.
Bergstrands Goda hem
Bergstrands Goda hem producerar sin egen energi, fångar sitt egna vatten och producerar frukt och grönt från tidig sommar till mitten av vintern. Den grävfria köksträdgården är hjärtat av produktionen men även matskogen som väller ut över trottoarkanten får förbipasserande fotgängare att stanna upp. I korthet är Bergstrands hem ett ypperligt exempel på hur god design kan omvandla även de mest marginella ytor till produktiva ekosystem.
Craciums Goda hem
Craciums Goda hem har en väl tilltagen köksträdgård som i teorin kan producera mer än familjen behöver. Polytunneln möjliggör dessutom stor produktion av tomater, gurkor, meloner och chillis. Det som gör Craciums hem så trevligt att vistas i är deras spaljerade fruktlund där örtproduktion integrerats med speljerade fruktträd av diverse sorter.