1951 hade Sverige 869 000 människor som sysselsatte sig med jordbruk. 2003 hade den siffran sjunkit till 168 000. Vi blir allt fler människor i Sverige men likväl färre som jobbar i direkt kontakt med jorden, med maten vi alla är beroende av. Färre människor i jordbruket innebär färre händer för ogräsrensning och annan markförvaltning. Det är arbete som ersatts med fossila bränslen, konstgödsel och bekämpningsmedel. Resultatet är att jordbruket gått från en vital del av hållbarhet till en miljöbov. Vi tror att den absolut viktigaste åtgärden för att hitta tillbaka till en hållbar relation till naturen är att få fler människor kopplade till maten och jorden. Det är också det som är ambitionen med Goda hem!
Det är hög tid att sudda ut gränsen mellan stad och land. En stor del av befolkningen bor i städerna vilket inte bara gör det nödvändigt att producera mat där utan också möjligt att producera mat enligt regenerativa metoder utan fossila bränslen, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Urbana gårdar är helt avgörande för att bryta städernas nuvarande behov av långväga transporter av näring och öka dess självförsörjningsgrad. Men potentialen i städerna är bra mycket större än de urbana gårdarna! I Uppsala där vi återfinns kan man bara på villatomter hitta över 2000 hektar brukbar mark. Det skulle under högsäsong kunna generera över 1000% av Uppsalas grönsakskonsumtion och samtidigt bygga matjord, lokala ekonomier och inte minst biodiversitet helt utan externa insatsmedel. Dessa villatomter kan därtill generera ägg, mjölk och honung för att nämna några produkter. Det pratas idag mycket om att förändra matsystemet och det vackra är att det kan göras utan att extrahera mer resurser, utan mer forskning och utredningar. Vad som istället behövs är engagemang, konkreta exempel och att de med kunskap om hur det ska gå till delar med sig av insikter och lärdomar till att hjälpa de som vill förändra sin relationen till naturen.
Det är exakt det vi vill bidra till och det är därför som vi jobbar med konceptet Goda hem. Syftet med vårt Goda hemarbete är att utbilda och engagera kring den enskilt kraftfullaste handlingen för att bidra till ett hållbart samhälle - att bygga en relation till allt mellan maskarna i jorden och fåglarna bland träden och samtidigt se till att producera ett överflöd av näringsrik mat till familjen och grannskapet. Tänk om gräsmattorna i Sveriges villaförorter skulle dingla med frukt, dofta mylla från komposten, få ens smaklökar att saftas till doften av härliga äppelkakor bakade på egna ägg, smör och äpplen. Tänk om dessa villaförorter skulle låta av kvittrande fåglar, getter och barn som skrattar när de mumsar jordgubbar från matskogen. Det är komponenterna av ett gott hem, det är fundamenten som vi tror bygger relationer, som bygger relationer tills dess vi åter funnit vår plats i de lokala ekosystemen. Häng med, låt dig inspireras och inspirera andra så bygger vi den nya versionen av Egnahemsrörelsen, en som fokuserar på det goda livet och den vackra morgondagen.
Bergstrands Goda hem
Craciuns Goda hem
Varför Goda hem?
Från stadens allmänningar dånar idag bruset av förbränningsmotorer och i våra värmeverk bränns ton av ensilage. Det är som att vi glömt bort getens existens, den gamla fattigmanskossan med humor och glimten i ögat. Geten är ett fantastiskt djur för den urbana självhushållaren, en allätare som kommer i små och stora former, med personlighet och hög grad av gosighet levererar den inte bara underbara mejeriprodukter utan också gränslös kärlek och många skratt. Geten kan därtill spela en unik roll i staden genom att rensa sly, beta allmänna gräsmattor och skapa fantastisk kompost för näringsrika grönsaker. Så ut med slyrensarna, gräsklipparna samt bullret som följer och in med getter och ljudet av ekande skratt säger vi!
Grönsaker är inte bara det som vajar i vinden och som med en klick smör i stekpannan blir oemotståndligt goda. Grönsakerna är jordens och solens gemensamma poesi. Den solkysta tomaten som rotat sig genom komposten vars näring tillåter mikrolivet att frossa är en kärlekshyllning till livet skriven av jorden och solen för vår njutning. Goda grönsaker är alltså ett resultat av en god relation till jorden, där denna matas likt din surdeg eller katt. Det är i grönsakslandet som helheten faller på plats, där hönsens näring tillsammans med stadens avfallsströmmar via kompoststationen kan mötas och tillsammans skriva näringens och livets symfoni. Det är vår övertygelse att alla borde mata jorden med härlig kompost och i sin tur låta den mata dig med näringsrika grönsaker, ett kretslopp som tar din livsförståelse till nya höjder.
Den ätbara trottoaren är den tysta tävlingen av givmildhet i grannskapet. Alla försöker bräcka varandra i hur mycket frukt och av hur många slag som kan digna över trottoaren. Resultatet blir något slående! En promenad genom området fyller magen med allt den kan smälta och själen med allt den kan önska. Varför nöja oss med tomma, grå och hårda ytor som vi susar förbi? Låt oss istället fylla dem med en smakligare och vackrare nutid som även bjuder på hopp för en bättre framtid. Bär, frukt och blommande örter kan bli vägkantens monument som berättar historien om de som såg den dystra trottoaren för vad den kunde vara och inte vad den var.